U sklopu Istria Gourmet Festivala na 22. ATP Studena Croatia Openu u Umagu je sinoć održana gala večera posvećena udruzi mladih restoratera Europe ''Jeunes restaurateurs d'Europe'' (JRE). Udruga okuplja vlasnike europskih restorana u dobi od 23 do 37 godina koji njeguju tradiciju kvalitetne gastronimije, pod motom „Talent i strast.“
Hrvatska je članica udruge od 2010. godine, ali samo sedam hrvatskih restorana, svi s područja Istre i Kvarnera, nosi ovu elitnu oznaku. Ipak, predsjednik Turističke zajednice Istre Denis Ivošević najavljuje da će do kraja godine inicijativu proširiti na cijelo nacionalno područje i u JRE uključiti Zagreb i Dalmaciju.
Na sinoćnjoj gala večeri svoje su specijalitete predstavili hrvatski gourmet restaurant San Rocco i austrijski restoran Steira Wirt. Uz vrhunska jela, kao što su istarska fantazija (škamp, lardo, skuta i gazpaccio) ili smuđ iz jezera Neusiedles s ječmom, telećom glavom i rotkvicom, poslužena su vina poznatog istraskog vinara Ivice Matoševića.
Hrvatska i Austrija ovom su gala večerom, ali i zajedničkom izradom Vodiča Jeunes restaurateurs za dvije zemlje, pokazali da izvrsno surađuju u razvoju gastronomske ponude. „Naš vodič najbolji je primjer kako prijateljske zemlje mogu skupa raditi na jačanju percepcije o kvalitetnoj gastronomiji, kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj,“ zaključio je Denis Ivošević.
Izvor: Press služba