Dnevni meniji koji će vas oduševiti Ispis E-mail
Autor: Press centar   Objavljeno: Utorak, 30. siječnja 2018. god. u 18:42

apetit3001181

 

Dnevni meni sve više postaje rutina brojnih poslovnih ljudi, turista, ali i nas običnih građana diljem svijeta. Brojni restorani sve više pažnje posvećuju dnevnom meniju kao obroku koji će dati uvid u njihovu gastro domišljatost i perfekcionizam. Zagrebački restoran Apetit iz Masarykove ulice prateći svjetske trendove predstavlja dnevne menije koje je lako pripremiti i u vlastitom domu kao ideju za idealan ručak.

 

Chef Stjepan Bistrički sa svojim timom predstavlja prijedloge koje možete kombinirati zasebno ili pak uklopiti u tri menija dana. Miješana sezonska salata s parmezanom najlakša je za pripremu i osvježava. Francuska juha od luka idealno je toplo predjelo, dok će vam za pate od pileće jetre s maslacem od kikirikija i focaccia kruhom trebati ipak malo više vremena za pripremu.

 

Tim Apetita za glavno jelo dnevnog menija predlaže rižoto od graška sa sušenom pancetom i sous-vide jajem koji uz atraktivan izgled daje i jednu novu notu ovog uobičajenog jela. Hobotnica na mediteranski s tikvicama, krumpirom i cherry rajčicama uvijek je dobar izbor. Burger pak s bristol krumpirom, baharat majonezom i čipsom od luka ovom hit svjetskom jelu da je jedan poseban okus. Za desert tu su čokoladna torta i nougat mousse.

 

Dnevni meni za vrijeme ručka uobičajena je pojava u brojnim europskim metropolama. U Madridu ćete tako pronaći menu del Dia, u Parizu table d'hote, a u Zagrebu dnevni meni. Sinonim je to za nekoliko jela u više slijedova za jednu fiksnu, pristupačnu cijenu. Table d'hote ili dnevni meni prvi se put spominje u 17. stoljeću, u početku je označavao zajedničke obroke u krčmama ili tavernama, koji su se posluživali u određeno vrijeme za određenu cijenu. U današnjem smislu table d'hote se počinje koristiti u Engleskoj u 19. stoljeću. Popularnost duguju socijalnim promjenama koje je izazvala industrijska revolucija, a to su štednja vremena i novca. Fiksni meniji s vrlo malo izbora značili su da restorani mogu brzo pripremiti jela i tako ih činiti jeftinijima, danas se koriste od Engleske i Švedske, Indije pa sve do Japana.

 

Tekst: Press
Fotografije: Martina Cvek

 

Najave događanja

 

        Kontaktirajte nas  |  Press služba: press@party.hr  |  Uredništvo: urednistvo@party.hr  |  Foto služba: photo@party.hr  |  Marketing: marketing@party.hr
logo
© 2019 PartyHR. All Rights Reserved.