Održan prvi Bečki bal u Zagrebu Ispis E-mail
Autor: Press centar   Objavljeno: Nedjelja, 18. lipnja 2017. god. u 22:39

becki1706171

 

Prestiž i elegancija, čarobni spoj glazbe i gastro užitaka, prijateljstvo Austrije i Hrvatske, a sve u službi humanosti. Odlike su ovo prvog originalnog Bečkog bala koji je održan u Hrvatskom državnom arhivu. Više od 200 uzvanika svojim je dolaskom sudjelovalo u humanitarnoj misiji Lions kluba Zrinjevac koji se i ovim Balom uključio u proslavu 100 godina humanitarnog djelovanja Lions-a u svijetu.

 

Sve je ove proljetne zagrebačke večeri odisalo elegancijom i pozitivnom energijom. Uzvanici su u dvoranu Hrvatskog državnog arhiva ulazili crvenim tepihom kako je to i uobičajeno na Bečkom balu. Ovaj je događaj prestiž za gradove domaćine, a nakon brojnih svjetskih metropola i Grad Zagreb je imao prilike ugostiti brojne austrijske uglednike koji su pristigli u Hrvatsku kako bi s nama slavili prijateljstvo dviju zemalja. Bal se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koju je predstavljao osobni izaslanik dr.sc. Tomislav Madžar. Goste iz Austrije predvodio je mag. Gerald Ebinger, predsjednik Bečkog parlamenta, a Gradonačelnika Grada Zagreba predstavljala je Jelena Pavičić Vukičević.

 

Bečki bal u Zagrebu organizirao je Lions klub Zrinjevac uz podršku Lions kluba Zagreb te Ministarstva turizma RH, Grada Beča, Grada Zagreba i TZ grada Zagreba. Ispred Lions kluba Zrinjevac prisutnima se obratio Guverner Goran Šarić. Sredstva prikupljena na ovom balu biti će donirana Udruzi slijepih Zagreb za razvijanje projekta ''Sapuni s točkicama - socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba'' kojem je namjera otvaranje novih radnih mjesta za osobe oštećena vida u proizvodnji sapuna. Cilj projekta je proizvodnja suvenira i poklon sapuna pokrenuta u uređenom prostoru zadruge Martinov plašt. Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, Brajica pisma kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, usporedo ili, bolje rečeno, usprkos modernim tehnologijama.

 

Plesni centar Wiener Tanzkomitee pod vodstvom jednog od najuspješnijih plesnih učitelja Michaela Badina otvorio je bal glazbeno - plesnim programom Facherpolonaise. Pratnja plesačima bio je orkestar Original Strauss Capelle Wien koji je u program po prvi puta u Zagrebu izvedeo koračnicu Jelačić marš. Nastupila je i hrvatska sopranistica Antonella Malis koja je izvela arije iz njemačkog repertoara. Gastro delicije uključivale su Varaždinski klipić i kvarnerski škamp, čuvenu Bečku šniclu te file pisanice u dalmatinskoj panceti s pinjolima i špinatom. Za desert gostima je, uz probrana vina, poslužena Sacher torta. U predvorju Hrvatskog državnog arhiva gosti su imali prilike kušati austrijska vina.

 

Humanitarna misija Lions-a se nastavlja. Donacije i priloge građani mogu prilagati tijekom cijele godine. Više informacija može se pronaći na web stranici www.lions.hr.

 

Tekst / Fotografije: Press

 

Najave događanja

 

        Kontaktirajte nas  |  Press služba: press@party.hr  |  Uredništvo: urednistvo@party.hr  |  Foto služba: photo@party.hr  |  Marketing: marketing@party.hr
logo
© 2017 PartyHR. All Rights Reserved.