U prekrasnom ambijentu terase Naše kužine, gastro enološke zone na ATP Studena Croatia Openu u Umagu, predstavljen je spisateljski prvijenac poznate voditeljice i novinarke Nevene Rendeli uz vrhunske specijalitete i nove proizvode od boškarina, u kojima će uskoro moći uživati ne samo vjerni posjetitelji renomiranih istarskih restorana, već i svi ljubitelji ove delikatese diljem Hrvatske. Svečanosti su prisustvovali istarski župan Ivan Jakovčić; gradonačelnik Umaga Villi Bassanese; direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević; direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Graciano Prekalj; predstavnik Naše kužine, Tulio Fernetić i predstavnik Vinistre, Moreno Coronica.

Nevena Rendeli, velika ljubiteljica putovanja i dobre knjige odlučila je spojiti dvije strasti i napisati „Vodič jedne plavuše – Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku“. Kako sama kaže, ovo nije knjiga u klasičnom smislu nego vodič kroz Hrvatsku s jako puno činjenica i malo dodatnih stvari. „Kada je knjiga stigla na police knjižara, s određenom dozom straha sam čekala prve reakcije, ali sada osjećam veliko olakšanje jer sam čula puno lijepih riječi od ljudi koje iznimno cijenim. Uzbuđena sam pri samoj pomisli da netko istinski uživa u mojoj knjizi i nadam se da će se pokazati kako korisnim, tako i zanimljivim štivom svima onima koji su se uputili na ljetovanje u neki kutak Lijepe naše“, komentirala je prigodom predstavljanja knjige autorica Nevena Rendeli.

Atraktivna plavuša nakon dugog niza godina i bezbrojnih obilazaka turističkih mjesta diljem Hrvatske napisala je vodič u kojem opisuje kako krajeve, tako i osobe koje u njima žive, zanimljivosti i tajne koje mjesta kriju, a samo mještani znaju. Svaka regija Hrvatske obuhvaća jedno poglavlje knjige, a svako poglavlje počinje s pričom koja pokazuje atmosferu tog kraja. Tako je jedna od njih ispričana i o Istri. „Istra za mene predstavlja poseban spoj prekrasne prirode, lijepih gradova i nadasve gostoljubljivih ljudi. Naravno, posebna je čar doživjeti Istru kroz njenu bogatu kuhinju koja me uvijek iznova iznenadi s vrhunskim jelima pripremljenim od malo sastojaka u kombinaciji s puno mašte, kao što je to još jednom uspjela i danas fenomenalnim jelima od boškarina“, rekla je Rendeli.

Svakako jedan od najpoznatijih specijaliteta Istre su jela od autohtonog istarskog goveda – popularno zvanog boškarin. „Boškarin je prije samo 20 godina doveden pred rub ostanka. Pred naletom drugih modernih pasmina goveda broj boškarina se s brojke od oko 50 000 grla, koliko je živilo u Istri šezdesetih i sedamdesetih, u devedesetima svelo na oko 100. No zahvaljujući rijetko viđenoj povezanosti Istrijana s njihovim govedom, a uz veliku pomoć Istarske županije i Vlade Republike Hrvatske, pasmina je spašena od izumiranja, te danas brojimo oko 1 400 grla“, ispričao je Graciano Prekalj, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) koja provodi program trajne zaštite istarskog goveda.

Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je: „U pravu je Nevena Randeli kada kaže da je posebna čar doživjeti Istru kroz njezinu bogatu kuhinju. Mogu to biti fuži, njoki, istarski sir ili pršut, tartufi, maneštra ili pak jela spremljena od boškarina – sva su posebna, a svima je isto da vas, bez imperativa da se dopadnu, već s prvim zalogajom osvoje. Uz tradicionalna istarska jela svoje mjesto na izbirljivoj gurmanskoj trpezi zadnjih su godina našla jela spravljena od boškarina. Krenulo se, hrabro i maštovito, pa ni ne čudi da su postala poslastica u biranim restoranima od Istre do Zagreba. Poput lančane reakcije, svako novo jelo odmah otvara prostor za novi recept, tako da danas možemo slobodno reći da je stvoren brend "Boškarina". Potvrđuju to i suhomesnati proizvodi, koji u rasponu od salame do sušenog buta nalaze svoje mjesto na izbirljivom ugostiteljskom tržištu.“

Do nedavno su ljubitelji boškarina mogli uživati u vrhunskim jelima od istarskog goveda u četrdesetak ugostiteljskih objekata u Istri i Primorsko goranskoj županiji te njih desetak u Zagrebu i Dubrovniku. No, uskoro će moći kupiti vrhunsko meso boškarina diljem Hrvatske. Naime, AZRRI je predstavio četri vrste trajnih proizvoda brenda „Boškarin“ koja će uskoro biti na policama trgovina diljem Hrvatske: trajnu salamu od mesa boškarina Bakin, sušeni but od boškarina Moro, trajnu salamu od mesa boškarina s tartufima Kaparin te hladni narezak od boškarina u maslinovom ulju Morožin. „Proizvodi od boškarina nastali su isprepletanjem tradicije i znanja starih Istrijana sa stvaralaštvom novih naraštaja. Siguran sam da će zadovoljiti istančana nepca svih gurmana“, rekao je Prekalj.

Vrhunski kuhari restorana Nono, Konoba Buščina i San Rocco koji su pripremili poseban meni za gastro zonu Naša kužina predstavili su vrhunska jela poput carpaccia, juha, pljukanaca i nezaboravnih tagliata pripremljenih s istarskim govedom. „Uspjeh boškarina simbol je svega onoga u Istri u što smo uložili veliki trud i rad u proteklih 20 godina. Vrhunska gastro ponuda turnira samo je dio onoga što Umag nudi i čemu želi težiti u budućnosti. Jako sam ponosan jer smo uspjeli status ATP Studena Croatia Opena kao jednog od najznačajnijih društveno – sportskih događaja u Hrvatskoj potvrditi ne samo dolaskom velikih imena domaćeg i stranog tenisa, nego i nizom popratnih zabavno-gastronomskih sadržaja, kao što je večerašnje druženje uz dobru knjigu i vrhunsku istarsku hranu“, zaključio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Izvor: Press služba

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO