jedrenje1908231

Otok Murter i njegov impresivan morski arhipelag postali su izvor znanja, vještina i uzbuđenja za brojne studente Kineziološkog fakulteta. Pod vodstvom iskusnih stručnjaka, 136 domaćih studenata i 10 stranih koji su u Hrvatsku stigli pretežno iz Španjolske, ali i drugih zemalja, zajedno su istraživali svijet sportova na vodi te prionuli jedrenju, jedrenju na dasci, veslanju i kajakaštvu, kako bi postali nova generacija stručnjaka u brzorastućem nautičkom turizmu u Hrvatskoj.

Name, upravo nautički turizam postao je jedna od najatraktivnijih grana, privlačeći ne samo domaće posjetitelje, već i entuzijaste iz cijelog svijeta. Hrvatska, s gotovo 40% svjetske flote čarter plovila za najam, postala je magnet za ljude koji žele istražiti čarolije Jadrana.

„Kineziolozi, sa svojom širinom znanja, igraju ključnu ulogu u nautičkom turizmu. Njihova stručnost u metodologiji, komunikaciji i prenošenju znanja osigurava ne samo sigurnost, već i kvalitetu iskustva za putnike. Nautički turizam zahtijeva više od fizičke vještine; to je stvaranje nezaboravnih trenutaka na valovima, otkrivanje tajni mora i povezivanje s prirodom na poseban način." - istaknuo je izv. prof. dr. sc. Nikola Prlenda s KIF-a te dodao: „Temeljna razlika koju kineziolozi nude nije samo prijevoz od točke A do točke B već cjelodnevni sadržaj na tom brodu, od jutarnje tjelovježbe, plivanja, kineziterapije i slično."

Nautički turizam je jedna od rijetkih grana u kojoj ljudi iz zemalja s vrlo visokim životnim standardima poput Švedske i Norveške žele ići raditi izvan svoje zemlje i doći u Hrvatsku. Apsolutno sve djelatnosti vezane za nautički turizam plaćene su znatno više od istih djelatnosti koje se obavljaju izvan nautičkog turizma.

„Plaće stručnog kadra ovise o obrazovanju i iskustvu, a variraju između 150 i 250 eura dnevno što je definitivno iznad hrvatskog prosjeka." - ističe prof. Nikola Prlenda te naglašava kako Kineziološki fakultet ovoj grani posvećuje veliku pažnju već desetljećima. „Jedrenje kao terenska nastava na Kineziološkom fakultetu postoji od njegovog osnutka, još od davne 1959 godine. Prvotno se terenska nastava održavala kroz primorsko logorovanje, no s vremenom je evoluirala u cjelovit program sportova na vodi. Danas, ova terenska nastava obuhvaća širok spektar aktivnosti, uključujući jedrenje, veslanje, jedrenje na dasci i kajakaštvo."

Jedrenje na dasci privuklo je posebnu pozornost studenata, omogućujući im osjećaj brzine i slobode na valovima. S druge strane, klasično jedrenje ih je očaralo svojom gracioznošću i potrebom za preciznim navigiranjem. Pored toga, kajakaštvo na divljoj Zrmanji kao ovogodišnji novitet dodalo je dozu adrenalina i uzbuđenja, osvježavajući cjelokupno iskustvo studenata.

Kroz terensku nastavu na otoku Murteru, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne samo da obogaćuje svoje studente iskustvom i znanjem, već i gradi most prema budućnosti nautičkog turizma u Hrvatskoj. Ovaj spoj tradicije, stručnosti i inovacije jamči da će morski putnici doživjeti nezaboravna iskustva pod vodstvom stručnjaka koji su spremni isploviti u budućnost nautičke avanture.

Tekst / Fotografije: Press

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO