vinograd040923

Iza vinogradara Središnje Hrvatske je teška godina, pa je urod grožđa manji nego lani, no vina bi trebala biti vrlo dobra. Slažu se oko toga vinogradari vinske regije Bregovita Hrvatska koja obuhvaća Zagorje, Međimurje, Prigorje, Bilogoru, Plešivicu, Pokuplje i Moslavinu. „Vinograde je u nekoliko navrata poharalo nevrijeme s mnogo kiše, a u nekim dijelovima Bregovite Hrvatske i tuča. Vinogradari su se borili i s bolestima vinove loze. Zato čestitam svima čija vinova loza na kraju ima zdrav list i dobar urod grožđa. Kvaliteti grožđa doprinio je velik broj sunčanih dana u kolovozu i rujnu. Zahvaljujući tome grožđe je dozrelo u isto vrijeme kao i proteklih godina. Urod grožđa je manji nego inače, no prema trenutačnim pokazateljima vina će biti dobra”, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, po završetku berbe grožđa kraj izletišta Polovanec u zagrebačkom Đurđekovcu.

Na vinskim su trsovima Bregovite Hrvatske ostale još samo kasnije sorte grožđa. Vinari sada imaju pune ruke posla u vinskim podrumima.

„Vinski podrum donosi jednako velik posao kao vinograd. Proces na ta dva mjesta je jednako složen, a u podrumu možda i zahtjevniji, no tamo se uvjeti mogu više kontrolirati. Uvjetima s neba nije moguće upravljati. Počinje fermentacija mošta, a potom slijedi mnogo pretoka i stabilizacije vina kako bi se ono pripremilo za tržište. Za prodaju ono mora biti savršeno čisto iako talog dokazuje da se radi o vinu bez konzervansa“, rekao je Tomislav Bolfan, potpredsjednik udruge Bregovita Hrvatska.

Iako vinska regija Bregovita Hrvatska obuhvaća devet županija, njezini vinogradari i vinari vezani su uz mala gospodarstva i male poljoprivredne površine. Taj nedostatak posljednjih godina oni pretvaraju u prednost.

„Male vinarije iz okolice Zagreba stvaraju vina vrhunske kvalitete. U velikim je vinarijama teško kontrolirati svaku bobicu grožđa i svaki detalj, a mi u malima to možemo. Ova regija ima ima svijetlu budućnost. U fokusu nam je tržište Grada Zagreba - restorani i trgovine, no neki naši vinari svoja vina uspješno prodaju i diljem Europske unije te u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama“, istaknuli su Bolfan i Polovanec.

Proizvođači vina u Bregovitoj Hrvatsku važan su čimbenik i u razvoju turizma kontinentalne Hrvatske. Uz sve posjećenije vinske ceste koje obuhvaćaju ugostiteljstvo, smještaj turista te prodaju vina na kućnom pragu, razvijaju se i tematske vinske ceste poput Ceste pjenušaca.

„Sustavno se radi i na promidžbi ovdašnjih vina. Jedna od ključnih aktivnosti udruge Bregovita Hrvatska je organizacija BregFesta, festivala vina Bregovite Hrvatske. Ove će se godine festival održati drugi put. Na njemu će sudjelovati šezdesetak vinara s vinima za svačiji ukus i svaku prigodu. Tu su od svježih, laganih i lepršavih vina, karakterističnih za Bregovitu Hrvatsku, koja spadaju među najveće trendove na tržištu vina u Hrvatskoj i svijetu, do pjenušaca i predikatnih vina koja osvajaju nagrade na najcjenjenijim ocjenjivanjima vina među kojima je Decanter“, rekao je prof. dr. sc. Damir Kovačić, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

BregFest će se održati u petak 20. listopada 2023. godine u Laubi. Uz vina niza sorti grožđa koje Bregovita Hrvatska dijeli s ovim dijelom Europe, festival će predstaviti i vina autohtonih sorti među kojima su kraljevina, portugizac, škrlet i pušipel.

Udruga Bregovita Hrvatska, regionalna organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska, posvećena je unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva te promidžbi vina istoimene regije.

Dodatne informacije: https://bregovitahrvatska.hr

Tekst: Press
Fotografije: Ante Gudelj

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO